Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: Call-center інтернет-магазину Голка
Call-center інтернет-магазину Голка
Магазин Голка, м. Одеса, вул.Садова, б.20
Телефони: (067) 480-01-46
10:00-19:00
(044) 22-77-662 (067) 483-65-85 (050) 067-34-84 Замовити дзвінок

Які інструменти та матеріали необхідні для вишивки у килимовій техніці?

Килимова вишивка є одним з найкрасивіших видів рукоділля з давніх-давен, але при цьому вона не втратила актуальності і сьогодні. Натомість, вона з кожним днем набирає ще більшу популярність. І це не дивно, адже ця унікальна техніка перенесення малюнку на текстиль допоможе створити неповторний виріб, який може прикрасити будь-який інтер'єр. 

Все більше рукодільниць цікавиться цією незвичною технікою вишивки, тож ми написали для вас декілька статей на цю тему, які дадуть відповідь на всі ваші запитання щодо килимової вишивки.

                        

Для того, щоб створювати вироби у килимовій техніці потрібно мати не лише майстерність та завзятість, але й правильно підібрані інструменти та матеріали або ж готові набори для вишивки у цій техніці.

Для починаючих майстринь радимо обирати набори для вишивки у килимовій техніці, адже в них є все необхідне для того, щоб ознайомитися з цим видом вишивки та опанувати його. Як правило у такі набори входить страмін з нанесеним малюнком, нитки (пряжа), спеціальний гачок та детальна інструкція з вишивки.

На нашому сайті ви знайдете набори для вишивки у килимовій техніці від найкращих виробників, які використовують лише якісні інструменти та матеріали для комплектації своїх наборів.

Подушки та килиими від vervaco           Картини у килимовій техніці від dimensions           Килими від Чарівна Мить

                    

Якщо ж ви вже знайомі з килимовою технікою та хочете створювати власні дизайни не лише на страміні, то вам необхідно мати у своїх запасах інструменти та матеріали, які необхідні для цього. Адже саме правильний вибiр інструментів та матеріалів гарантує легкий і приємний робочий процес та якісний і естетичний результат.

Отже, килимова вишивка – що треба мати?

1. Голка для килимової вишивки


Головний інструмент, адже від діаметра голки залежить зовнішній вигляд петлі і чи буде втомлюватися ваша рука під час роботи.

Є безліч варіантів голок – бюджетних та дорогих, пластикових та дерев'яних, з різним діаметром та різної висоти. Однак, головне на що треба звернути увагу при покупці інструмента – це товщина голки. Чим товщу голку для килимової вишивки ви використовуєте, тим товща пряжа до неї підходить, і тим більшими будуть петельки. Залежність між товщиною голок та петель з пряжі видно на фото:

 

Голки для вишивки у килимовій техніці ви можете знайти та обрати тут.

2. Тканина для килимової вишивки


Для вишивки у килимовій техніці, насправді, можна використовувати будь-яку тканину: канву, страмін, льон, мішковину, джинс, габардин та інші тканини. На будь-якій тканині можна вишити будь-який виріб. Немає спеціальної тканини для вишивання килимів, картин чи подушок. Але вибір тканини має значення для вашої голки, адже вони мають ідеально підходити одна одній.

Тож скористуйтеся нашими порадами, щодо підбору тканини:

1. Зверніть увагу на щільність тканини, адже саме переплетення ниток у тканині утримує петельки. А ще від щільності матеріалу теж зажить отримаєте ви задоволення від процесу або ні: щоб пробити голкою щільну тканину потрібно докласти більше зусиль (руки будуть більше втомлюватися я процесі роботи), ніж для пробивання тканини з меншою щільністю.

2. Важливий момент при підборі тканини: голка не має проривати її, адже головне завдання килимової голки пройти крізь нитки тканини і вийти назад, залишивши з вивороту петельку. Якщо ваша тканина рветься під час пробивання голкою — нитки випадатимуть, висота петельок буде різною, а це неодмінно негативно вплине на результат. Тож для більш щільних тканин (наприклад габардин обирайте тонкі голки до 2 мм, а для тканин з меншою щільністю (як наприклад мішковина) підійдуть голки з товщино 3-4 мм.

Переглянути та обрати тканини для вишивки ви можете тут.

3. Рама або п'яльця для килимової вишивки

Саме п’яльця триматимуть тканину в натягнутому стані та полегшують процес вишивання. Сильне натягування тканини забезпечить успіх у роботі та ваш комфорт. Тому дуже важливо підібрати правильні, якісні та підходящі за розміром п’яльця.

Важливо: вишивати можна лише у межах робочого поля п’ялець. Переставляти їх по вишивці не можна. Адже, ми не зможемо закріпити п'яльця на вишивці так, щоб забезпечити гарний натяг тканини. Килимова вишивка досить товста, тому при попаданні під затискачі п’ялець вони не можуть тримати тканину так само сильно. А ще при попаданні вишивки під затискачі сама вишивка може зіпсуватися та деформуватися.

Є безліч варіантів рам для килимової вишивки. 

Один з найпростіших і найзручніших варіантів — збірна рамка для вишивання. Її легко зібрати, і вона дуже міцно тримає тканину. До неї додатково можна докупити окремі частини, щоб збільшити робоче поле. Розміру такої рамки вистачає для вишивки подушок, наволочок та інших виробів такого розміру.

Якщо ви шукаєте п'яльця для вишивки килимових виробів невеликого розміру (брошки, шпильки, підсклянники) - можна вибрати недорогі круглі п'яльця з гвинтом або з пружиноюАбо ж скористатися спеціальними п’яльцями для килимової вишивки

                              

        Рами для вишивання                            П'яльця з гвинтом                   П'яльця з пружиною                П'яльця для килимової вишивки

Для вишивки виробів великого розміру (наприклад килимів) потрібна велика рама під розмір цього виробу. Дерев'яну раму можна зробити на замовлення у майстрів по дереву. Потім на цю раму треба буде натягнути тканину. Зробити це можна буде кількома способами: 

– можна закріпити тканину на рамі за допомогою офісних біндерів чи кнопок;

– можна набити по периметру рами гострі гвоздики та кріпити тканину на них;

– можна використовувати меблевий або будівельний степлер та за його допомогою «прибити» тканину на раму; 

Від розміру рами буде залежати витрата тканини. Наприклад, якщо ви хочете вишити брошку в 5 см, немає сенсу використовувати п’яльця розміром 23 см. Коли ви вирізатимете готову брошку - у вас обріжеться багато зайвої тканини, яку ви потім навряд-чи зможете використати. Тож у найкращому випадку вам потрібно мати кілька варіантів п’ялець, щоб не витрачати зайву тканину.  

4. Нитки для килимової вишивки


Від ниток залежить дуже багато: фактура зображення, яке ви вишиваєте, його об'єм та в цілому зовнішній вигляд.

При цьому склад ниток зовсім не важливий. Важлива їхня товщина. Вона має підходити під розмір вашої голки. Про те, як обрати пряжу для вишивання у килимовій техніці під кожну голку, читайте у статті «Які нитки обрати для килимової вишивки?».

І хоча для вишивки у килимовій техніці найчастіше обирають пряжу різної товщини - не обмежуйте себе. Експериментуйте з рафією, бичівкою, смужками тканин (чудовий варіант - дати друге життя старенькій футболці або светру), шнурами, муліне та з усім, що спаде на думку. 

5. Ножиці


Ножиці – не основний інструмент, але при цьому дуже важливий. Вони використовуються не лише для нарізки тканини та обрізання пряжі наприкінці роботи або коли потрібно змінити колір ниток. Ножиці відіграють важливу роль під час скульптурування (вирізування на вишитому виробі різних форм, щоб надати йому потрібного об'єму). Особливих вимог до ножиць немає. Важливо тільки, щоб вони були гострими, а форма рукоятки, довжина та розмір ножиць були зручними для вас під час роботи.

Рекомендуємо звернути увагу на ножиці іспанського бренду Claveles. Вони відмінно підходять по співвідношенню ціни та якості.

Переглянути та обрати ножиці на нашому сайті можна тут.

6. Маркер для перенесення малюнка на тканину



Перенести малюнок на тканину можна чим завгодно: олівцем, фломастером, маркером або ручкою. Але як показує практика такі способи мають свої недоліки. Коли рукодільниці вишивають за контурами, намальованими фломастером або маркером, завжди є ризик, що пряжа пофарбується. А якщо вишивати виріб із пустим фоном, залишаючи частину тканини не зашитою, то є ризик, що на тканині залишаться лінії від маркера, які потім не відпираються. 

Щоб уникнути таких проблем, радимо використовувати маркери зі зникаючою фарбою. Вона не фарбує нитки, а зайві лінії, намальовані таким маркером, легко прибрати за допомогою холодної води. 

Замовити такі маркери можна тутПеред використанням – завжди рекомендуємо протестувати маркер та перевірити його якість.


Цих інструментів буде достатньо, щоб створити виріб у техніці килимової вишивки, але вам також можуть знадобитися додаткові помічники.

7. Праска та волога тканина


При вишиванні у килимовій техніці всі отвори в тканині заповнюються пряжею, що створює додатковий тиск. Знявши виріб з рами або п’ялець може статися так, що він буде трохи кривим або перетягнутим. Але це нормально! Щоб його розрівняти, потрібно легко пропрасувати зворотний бік виробу праскою через вологу тканину. Пара позбавить тканину від зайвого натягу і виріб буде рівним.

8. Копіювальний папір


Якщо ви хочете створити індивідуальний дизайн та обрати свій будь-який малюнок для вишивки, то вам знадобиться копіювальний папір, щоб перенести малюнок на тканину.

9. Клей для килимової вишивки

Подушки, панно, елементи одягу чи декору можна ним не обробляти, але якщо ви створюєте килими або інші схожі речі, які будуть піддаватися серйозним тертям або іншим активним діям, то потрібно  використовувати клей. Не використовуйте ПВА (він розчинний та зникне після прання). У цьому випадку підійде латексний клей, рідка гума або флізелін.

10. Циганська голка або пластикова голка


Потрібні, якщо ви вирішили обмотати краї виробу ниткою, щоб задекорувати їх. Підібрати та замовити пластикові голки для пряжі можна тут.


Набору цих інструментів достатньо для того, щоб створювати красу. Всі товари що стосуються килимової техніки можна переглянути тут.


Також перед початком роботи радимо прочитати статтю про найпопулярніші помилки в килимовій техніці: «ТОП помилок, які допускають майстрині у килимовій вишивці!»

З урахуванням їх вишивати буде набагато легше і приємніше.

Бажаємо успіхів!

Сподіваємося, що Вам стала в пригоді дана стаття! 

Дякуємо, що обрали інтернет-магазин Голка!

цікаво, огляди

Коментарі
Схожі статті
11.07.2023
Які нитки обрати для килимової вишивки?
Які нитки обрати для килимової вишивки?
Якщо ви працюєте у килимовій техніці, то напевно з..
11.07.2023
ТОП помилок, які допускають майстрині у килимовій вишивці!
ТОП помилок, які допускають майстрині у килимовій вишивці!
Килимова техніка зараз набирає все більше популярн..
14.07.2023
Як обрати п'яльця для вишивки?
Як обрати п'яльця для вишивки?
Дуже багато рукодільниць  цікавляться у нас: ..