Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: Call-center інтернет-магазину Голка
Call-center інтернет-магазину Голка
Магазин Голка, м. Одеса, вул.Садова, б.20
Телефони: (067) 480-01-46
10:00-19:00
(044) 22-77-662 (067) 483-65-85 (050) 067-34-84 Замовити дзвінок

Як обрати п'яльця для вишивки?

Дуже багато рукодільниць  цікавляться у нас: як саме обирати п’яльця для вишивки нитками? Адже це один з найважливіших інструментів від яких залежить кінцевий результат роботи та майбутній вигляд вишивки.

У цій статті ми дамо кілька порад щодо підбору п’ялець для ваших творчих проєктів, але спершу давайте розберемося які взагалі існують види п’ялець?

П’яльця відрізняються за собою:

По формі: круглі, овальні, квадратні, прямокутні.
За розміром, який визначається в міліметрах.
За видами кріплення: з гвинтом, без гвинта, пружинні.
За видами матеріалів: дерев’яні, металеві, пластмасові.
По місцю використання: звичайні п'яльці та п'яльці-верстати для підлоги, дивані, настільні.

Які обрати п’яльця по формі?

Купити круглі, овальні, квадратні чи прямокутні п’яльця – тут у нас немає чітких порад. Обирати форму п’ялець ви повинні спираючись на те яка форма вам більше подобається, або яка підійде для вашого майбутнього проєкту. Товщина ободу п’ялець варіюється від 7 до 30 мм. Її варто вибирати відповідно до того наскільки вам зручно буде тримати п'яльці в руці. 

При підборі п’ялець за формою важливо враховувати для чого вам потрібні п’яльці? Якщо у вашому проєкті це просто інструмент, а готову картину ви потім оформите у багетній майстерні, то обирати краще більш зручну для вас форму, не спираючись на зовнішній вигляд п’ялець. А якщо ж ви хочете залишити вашу роботу оформлену у п’яльці, то тут цікаво було б проекспериментувати  та обрати незвичайну форму та цікавий дизайн. Наприклад, нам дуже до душі овальні п’яльця-рами з підвісом від ТМ «Nurge». Робота в них буде виглядати незвичайно та вишукано. 

Переглянути та обрати п’яльці залежно від форми можна тут: 

         

Круглі п’яльця                 Овальні п’яльця             Квадратні п’яльця                Прямокутні п’яльця              Трикутні п’яльця


Якого розміру обрати п’яльця?

Діаметр п’ялець має бути більшим, ніж розмір вишивки на 5-6 см. Так, щоб з кожного краю вишивки були припуски канви. Це дозволить акуратно виконати роботу, не деформуючи тканину та стібки, а ще гарантує гарний результат та охайно вишиту картину. Не рекомендуємо вишивати великі роботи на маленьких п'яльцях, адже це може призвести до того, що вам потрібно буде змістити вишиту частину роботи під ободи, що може її зіпсувати (розтягнути або зам'яти). У такому випадку буде важко повернути тканині з вишивкою початковий вигляд. Тож обирайте розмір п'ялець завжди більше ніж розмір картини, яку ви вишиваєте, але менше від розміру канви. 


З яким видом кріплення обрати п’яльці?

П’яльці з регулювальним гвинтом допоможуть надійно закріпити канву. Такі п'яльці – чудовий варіант як для починаючих так і для вже досвідчених майстринь. Підходять для вишивки на тонких тканинах. Також при покупці п’ялець з гвинтом зверніть увагу на те, щоб регулювальний гвинт був довгим. Така особливість захищає конструкцію від зламу.

П’яльці без гвинта виглядають дуже гарно та естетично, але ми рекомендуємо обирати їх більш досвідченим майстриням, адже вони менш надійні у роботі з точки зору міцності закріплення канви. Канва у таких п’яльцях обережно настилається на один обід меншого діаметра і зверху матеріал закріплюється другим великим ободом. Після фіксації канви важливо акуратно розправити матеріал, потягуючи його за краї тканини.
Увага! Будьте уважними та не перестарайтеся, щоб не виникло зсуву ниток переплетення канви.

Пружинні п’яльця складаються з двох кілець: зовнішнє виготовлене з міцного пластику, внутрішнє – металеве, оснащене спеціальними «вушками». Затискання полотна між кілець відбувається за методом пружини. «Вушка» металевого обруча зводяться між собою і кільце легко вставляється в спеціальний паз усередині пластику. Туга пружина металевої частини сама натягує тканину між обручами та надійно утримує її під час роботи. 

Переглянути та обрати п’яльці залежно від виду кріплення канви можна тут: 

                          

П’яльця з гвинтом                            П’яльця без гвинта                          П’яльця пружинні

З якого матеріалу обрати п’яльця?

П'яльці роблять з пластмаси, металу і дерева. Підбирати п’яльця залежно від матеріалу з якого вони виготовлені слід з урахування ваших майбутніх проєктів. Досвідчені вишивальниці, наприклад, сходяться в тому, що дерев'яні – найбільш універсальні, зручніші та довговічніші, а також вони найбільш дбайливо «ставляться» до тканини. Але вони потребують і особливого догляду. Дерев'яні п'яльці необхідно захищати від вологи, різких змін температури, а також не можна надовго залишати під сонцем.

З якого б матеріалу інструмент ви не обрали б рекомендуємо купувати нефарбовані п'яльці - це гарантує чистоту тканини, на якій вишивається малюнок.


Як зручно пристосувати п’яльця до роботи?

Подумайте де вам зручніше всього вишивати? На руках в улюбленому кріслі, за столом чи на дивані? Залежно від цього ви можете обрати звичайні п'яльці або п'яльці-верстати для підлоги, дивану або столу.

Переглянути та обрати п’яльці залежно від вашого місця вишивки можна тут:

                    

Диванні верстати                               Підлогові верстати                                Настільні верстати


Як обрати п’яльці для великого проєкту?

Якщо ви вишиваєте зображення більше ніж 20х20 см, то радимо звернути більшу увагу на збірні гобеленові п'яльці, які виготовляються з дерева або пластику. Їх розмір можна регулювати під розмір вашого проєкту. Гобеленові п'яльці представляють собою дві круглі планки призначені для кріплення канви. Її обережно накручують на планку та закріплюють затискачами. Поперечні прямокутні планки використовуються для додаткової фіксації та натягу тканини (канву до них примітають, обвиваючи ниткою).

Переглянути та обрати гобеленові п’яльці можна тут:


Гобеленові п’яльці

І остання наша рекомендація: не економте на інструменті, купуйте лише якісні п'яльці, адже саме від них залежатиме зручність та кількість задоволення яку ви отримаєте під час творчого процесу! Найпопулярніші виробники якісних п’ялець це: Klass&GessmannNurgeDMCSirin Kasnak, та Pony.

Сподіваємося, що Вам стала в пригоді дана стаття! 

Дякуємо, що обрали інтернет-магазин Голка!

цікаво, вишивка нитками

Коментарі
Схожі статті
26.05.2022
Які інструменти та матеріали необхідні для вишивки нитками?
Які інструменти та матеріали необхідні для вишивки нитками?
Що найголовніше у вишивці нитками? Звісно ж інстр..
03.06.2022
Які існують тканини для вишивання?
Які існують тканини для вишивання?
Канва відіграє важливу роль у процесі вишивання. С..
11.07.2023
Які інструменти та матеріали необхідні для вишивки у килимовій техніці?
Які інструменти та матеріали необхідні для вишивки у килимовій техніці?
Килимова вишивка є одним з найкрасивіших видів рук..